Cart
Shopping cart

Reidar Lindset

Zinzino Kunde

Velkommen! Jeg har hatt gode erfaringer med mine produkter, og jeg tror du også vil elske dem. Fortell meg hva du synes!

Helse • onsdag 1. november 2023 • 4 min

Beholde normale blodsukkernivåer for bedre helse

av Zinzino

Et sunt blodsukker har blitt et kritisk folkehelseproblem over hele verden, og spesielt i vesten. Diabetes har skutt til værs i moderne tid, og mer enn 6,3 % av verdens befolkning, eller 422 millioner mennesker, lider av diabetes i dag. Denne sykdommen var tidligere svært sjelden. Det var aldri vanskelig å opprettholde normale blodsukkernivåer i den førindustrielle tiden. Menneskekroppen har tross alt utviklet seg for å få maksimalt ut av energien og næringsinnholdet i maten vi finner i naturen. Ironisk nok har den globale matvareøkonomien etter industrialismen gjort maten vår mindre næringsrik, samtidig som vi har tilgang til mer mat som er kaloririk og full av sukker.

Viktigheten av sunne blodsukkernivåer

Blodsukker er alltid til stede, da den viktigste rollen til glukose er å levere energi til cellene. Et normalt blodsukkernivå er en HbA1c-måling på under 5,7 % (39 mmol/mol), som vurderes som et normalt nivå. Alt over dette anses som høyt HbA1c, og målinger over 6,5 % (47 mmol/mol) defineres som diabetes. På disse høyere nivåene blir glukose giftig for flere organer og fysiologiske prosesser. Insulin er et hormon som kroppen skiller ut for å senke blodsukkernivået, og holde glukosen i sjakk hos sunne personer. Når kroppen ikke klarer å produsere nok insulin, eller cellene blir resistente mot insulin, stiger blodsukkernivået og forblir høyt. Glukose angriper også de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Over tid blir det en ond sirkel som setter fart på utviklingen av diabetes. Heldigvis er det mulig å forhindre at denne sirkelen starter, og hos mange kan man reversere prediabetes før det utvikler seg til diabetes.

Helseeffekter av for høyt blodsukker

Tidlige tegn og symptomer på forhøyet HbA1c er utmattelse, hodepine, mental treghet, tørsthet eller hyppig urinering. En nøkkeleffekt av det langvarige angrepet fra høyt blodsukker i kroppen er skade på sirkulasjonssystemet. Slike vaskulære skader kan føre til nerveskader, nyresvikt, skade på synsnerven som kan føre til blindhet og fotskader som ikke gror og kan føre til amputasjon. I flere tiår har høyt blodsukker også vært knyttet til hjertesykdom, slag og kognitiv svikt. Det er vist at personer med høyt blodsukker har betydelig lavere levealder1.

Hva er et normalt A1c-nivå?

Normale blodsukkernivåer for ikke-diabetikere er en HbA1c-måling mellom 4 % og 5,6 %. Alle personer responderer ulikt på glukose, basert på alder og andre faktorer. Det er viktig å huske på at HbA1c er en estimert gjennomsnittlig eksponering for glukose, og ikke en tidspunktsmåling. I motsetning til blodsukkermålere og teststriper som måler direkte blodsukker på testtidspunktet, reflekterer ikke en HbA1c-måling ekstremverdiene i blodsukkernivået.

Hva er et farlig nivå av A1c?

Når en diabetesdiagnose bekreftes er målet å opprettholde et nivå under 7 % (under 50 mmol/mol). Over disse verdiene kan forhøyet HbA1c være farlig, og føre til irreversible, livstruende tilstander over tid. Svært forhøyet gjennomsnittlig blodsukkernivåer av HbA1c på mer enn 9 % (75 mmol/mol) kan føre til hjerteinfarkt eller slag, blindhet, nyresvikt og amputasjoner. Akutte konsekvenser av svært høyt blodsukker, som diabetisk ketoacidose, er dessuten en klinisk nødssituasjon som kan føre til koma eller død.

HbA1c-måling

En HbA1c-måling er en effektiv og nøyaktig måte å spore blodsukker over tid på. Både laboratorietester og hjemmetester måler glysert hemoglobin som en prosentandel av totalt hemoglobin i røde blodceller. Sukker binder seg til hemoglobin, så over tid registrerer den hvor mye sukker som finnes i blodet over en to til tre måneders periode. HbA1c kan måles i et laboratorium ut fra en blodprøve tatt hos en lege. Flere og flere tar imidlertid styringen over sin egen helse, og tester seg hjemme ved hjelp av tørkede blodpunktstester. Hjemmetester styrker vanlige mennesker med innsikt i hvordan kroppen deres fungerer, og gir dem verktøyene de trenger for å oppnå sunnere blodsukkernivåer og en sunnere fremtid.

Test av langvarig/gjennomsnittlig blodsukkernivåer med A1c

Fordelen ved HbA1c-testen er tidsaspektet, der den måler opptaket av tilgjengelig blodsukker av hemoglobin mens det produseres. Tiden avgjøres av røde blodceller, som lever i rundt tre måneder. Gjennomsnittet av blodsukkernivåer fra enkeltmålinger tatt over den samme perioden vil være kostbart og slitsomt. Dette er fordi blodsukkernivået varierer mye gjennom dagen, også hos sunne personer. En ren symfoni av kjemiske signaler jobber for å regulere blodsukkeret med utskillelse av insulin etter måltider og til ulike tidspunkter på dagen som et svar på kroppens døgnrytme2. Ved å måle A1c slipper vi å regne ut gjennomsnittet, og fordelen er at man får et langvarig gjennomsnitt av blodsukkernivået.

hba1c-test.png

Zinzinos HbA1c-test

Det som skiller Zinzino HbA1c Test fra andre er den nyskapende tilnærmingen ved å kombinere et spørreskjema om livsstil og testdata fra laboratoriet. Vitas Analytical Services A/S er laboratorieleverandør for Zinzinos H1bA1c tørkede blodpunktstest. Det er verdensledende innen laboratorietjenester av høy kvalitet, og de produserer og behandler testen basert på våre nøyaktige spesifikasjoner. Deretter setter Zinzino laboratoriedataene i kontekst med en omfattende livsstilsvurdering. Sluttproduktet er en rapport med personlige anbefalinger om kosthold, kosttilskudd, trening og fysisk aktivitet. Vår holistiske tilnærming til HbA1c-testing gir deg informasjonen du trenger for å vurdere og ta kontroll over din fremtidige helse.

1. Hyperglycemia in diabetes

“Hyperglycemia in diabetes.” Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631 Accessed 31 July 2022

2. Mason IC, Qian J,

Mason IC, Qian J, Adler GK, Scheer F. 2020 Impact of circadian disruption on glucose metabolism: implications for type 2 diabetes. Diabetologia volume 63, pages 462–472 (2020) https://doi.org/10.1007/s00125-019-05059-6