Cart
Shopping cart

Tina Bierhoff

Zinzino Independent Partner

Välkommen! Jag är din oberoende konsult och jag finns här för att vägleda dig på din hälsoresa. Tveka inte att kontakta mig om du har några frågor eller funderingar.

01738705941
telefon Kopiera
bierhoff@reisebuero-bierhoff.de
Kopiera
Hälsa • den 1 november 2023 • 4 min

Behåll normala blodsockernivåer för bättre hälsa

av Zinzino

Blodsockerhälsan har blivit en viktig folkhälsofråga över hela världen, speciellt i väst. Diabetes har skjutit i höjden under den moderna eran och över 6,3 % av världens befolkning, eller 422 miljoner människor, lider idag av diabetes. Sjukdomen var ytterst sällsynt förr. Det var aldrig svårt att bibehålla normala blodsockernivåer i det förindustriella samhället. Människokroppen utvecklades trots allt för att maximera energin och näringsvärdet från de livsmedel som finns i naturen. Ironiskt nog har den post-industrialiserade globala livsmedelsekonomin har gjort maten mindre näringsrik, uppenbart mycket rikligare, mer kalorität och full av sockerarter.

Vikten av hälsosamma blodsockernivåer

Blodsocker är alltid närvarande som glukosens primära roll är att leverera energi till cellerna. En normal blodsockernivå är ett HbA1c-mått under 5,7 % (39 mmol/mol) vilket anses vara normalt. Över det anses vara förhöjt HbA1c och över 6,5 % (47 mmol/mol) definieras som diabetes. Efter dessa höga nivåer blir glukosen giftigt för flera organ och fysiologiska processer. Insulin är det hormon som kroppen släpper ut för att sänka blodsockernivåerna och hålla glukosen i schack hos friska människor. När våra kroppar inte kan producera tillräckligt med insulin blir våra celler resistenta mot insulin och blodsockernivåerna ökar och förblir höga. Glukos attackerar också de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Över tid blir det en ond cirkel som påskyndar utvecklingen av diabetes. Som tur är går det att förhindra utlösandet av denna cykel och för många finns det hopp att vända prediabetes innan den utvecklas till diabetes.

Hälsoeffekter av förhöjda blodsockernivåer

Tidiga tecken och symtom på förhöjda HbA1c är utmattning, huvudvärk, mental slöhet, törst eller behov av att urinera ofta. En hörnsten i effekterna av att höga glukosnivåers långvariga angrepp på kroppen är skador på cirkulationssystemet. Dessa kärlskador kan leda till nervskador, njursvikt, skador på näthinnan som kan leda till blindhet och fotskador som inte läker och kan leda till amputation. Under många år har högt blodsocker har också kopplats till hjärtsjukdomar, stroke och försämrad kognitiv förmåga. Personer med högt blodsocker har visat sig ha en betydligt kortare förväntad livslängd1.

Vad är en normal A1c-nivå?

Normala blodsockernivåer hos personer som inte har diabetes är ett HbA1c-mått på mellan 4 och 5,6 %. Alla personer svara olika på glukos baserat på deras ålder och andra faktorer. Det är viktigt att komma ihåg att HbA1c är en uppskattad genomsnittlig exponering för glukos och inte en mätning vid en viss tidpunkt. Till skillnad från blodsockermätare och teststickor som mäter blodsocker direkt vid tidpunkten för testet, återspeglar en HbA1c-mätning inte extremerna i blodsockerfluktuationer.

Vad är en farlig A1c-nivå?

När en diabetesdiagnos har bekräftats är målet att hålla en nivå på under 7 % (under 50 mmol/mol). Över dessa värden kan förhöjt HbA1c bli farligt och med tiden leda till irreversibla, livshotande tillstånd. Allvarligt förhöjd nivå av genomsnittligt blodsocker HbA1c på över 9 % (75 mmol/mol) kan leda till hjärtinfarkt eller stroke, blindhet, njursvikt och amputationer. Dessutom kan akuta effekter av mycket högt blodsocker, såsom ketoacidos vid diabetes, en klinisk nödsituation och kan leda till koma och döden.

HbA1c-mätning

HbA1c-mätning är ett effektivt och korrekt sätt att hålla koll på blodsockret över tid. Både labbtestet och hemmatesterna mäter glykerat hemoglobin som en procentandel av den totala mängden hemoglobin i de röda blodkropparna. Socker binder vid hemoglobin så över tid registrerar det hur mycket socker som fanns i blodet under en period på 2–3 månader. HbA1c kan mätas i ett labb i blod från ett blodprov på uppmaning från en läkarmottagning. Men fler och fler människor tar kontrollen över sin egen hälsa och testar hemma med hjälp av ett torrblodstest. När testerna utförs i hemmet ger det vanliga människor insikt i hur deras kroppar fungerar och ger dem de verktyg de behöver för att uppnå hälsosamma blodsockernivåer och en hälsosammare framtid.

A1c-test av genomsnittliga blodsockernivåer på lång sikt

Fördelen med HbA1c-testet är tidsfunktionen, som mäter hemoglobinets upptag av tillgängligt blodsocker när det tillverkas. Längden fastställs av röda blodkroppar som lever i cirka tre månader. Ett medelvärde av blodsockernivåer från enpunktsmätningar tagna under samma period skulle vara kostsamt och jobbigt. Anledningen till detta är att blodsockernivåerna varierar kraftigt under dagen, även hos friska människor. Efter måltider och vid andra tidpunkter på dagen, påverkade av kroppens dygnsrytm, drar en symfoni av kemiska signaler igång arbetet med att reglera glukosen genom att frigöra insulin2. Att mäta A1c beräknar medelvärdet åt oss och har den tydliga fördelen att det är ett medelvärde för blodsockernivåerna på lång sikt.

hba1c-test.png

Zinzino HbA1c-testet

Det som skiljer Zinzinos HbA1c-test från andra är dess nya tillvägagångssätt som integrerar ett livsstilsformulär med data från laboratorietestet. Vitas Analytical Services A/S är laboratorieleverantören för Zinzinos H1bA1c-torrblodstest. Det är en av världsledarna inom laboratorietjänster av hög kvalitet och de producerar och behandlar testet utifrån våra krävande specifikationer. Zinzino kontextualiserar sedan labbdatan genom en omfattande livsstilsbedömning. Slutprodukten är en rapport med personliga rekommendationer om kost, kosttillskott, träning och fysisk aktivitet. Vår holistiska HbA1c-testning ger dig den information du behöver för att bedöma och ta kontroll över din hälsa.

1. Hyperglycemia in diabetes

“Hyperglycemia in diabetes.” Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631 Accessed 31 July 2022

2. Mason IC, Qian J,

Mason IC, Qian J, Adler GK, Scheer F. 2020 Impact of circadian disruption on glucose metabolism: implications for type 2 diabetes. Diabetologia volume 63, pages 462–472 (2020) https://doi.org/10.1007/s00125-019-05059-6