Mikä erottaa erilaiset oliiviöljyt toisistaan?
Olitpa sitten ruokaintoilija omasta tahdostasi tai perheen kokki olosuhteiden pakosta, sumean vihreän oliiviöljypullon tuoteselosteella lukeva sana ”ekstra-neitsyt” tarkoittaa useimmille meistä seuraavaa kolmea seikkaa: hienostuneempaa ruoanlaittoa, terveempiä ja maistuvampia aterioita sekä suurempaa lovea lompakkoon. Mutta mikä tekee kyseisestä oliiviöljystä niin erityisen? Vastaus ei ole niin suoraviivainen kuin ehkä toivoisimme.
Kaikkia oliiviöljyjä ei valmisteta samalla tavalla
Aivan ensiksi on syytä varmistaa, että ymmärrämme kaikki termit oikein, jotta tämä kiertomatka oliiviöljyjen ihmeelliseen mutta hämmentävään maailmaan ei lähde harhateille. Ensinnäkin: ekstra-neitsytoliiviöljy tarkoittaa yksinkertaisesti samaa kuin kylmäpuristettu oliiviöljy. Ja tästä pääsemmekin suorin tein asian ytimeen. Parhaan oliiviöljyn valinnassa ei ole kyse kylmäpuristetun oliiviöljyn valitsemisesta salaatinkastikkeeksi ja vakiolaatuisen tavallisen oliiviöljyn valitsemisesta paistamiseen. Kyse on ennen kaikkea valmistusprosessista. Oliivien puristaminen öljyn muotoon on useiden tuhansien vuosien takainen taito, ja siihen käytetyt tekniikat ovat siirtyneet ajan saatossa aina sukupolvilta toisille. Valmistusprosessit ovat vahvasti paikkakuntakohtaisia, ja sadonkorjuuajalla on suuri vaikutus öljyn makuun ja ravintosisältöön. Muutamia vihjeitä saadaan jo siitä, mitä tuoteselosteessa kerrotaan öljyn alkuperästä ja siitä, poimitaanko oliivit käsin. Tärkein tieto on kuitenkin se, miten oliiviöljy on valmistettu.
Taikasana on kylmäpuristettu
Nykyään yleisin tapa saada öljyä oliiveista on hyödyntää kemiallista jalostusprosessia, jolla saadaan tehokkaasti poistettua saastuttavia aineita, vähennettyä hapokkuutta, parannettua öljyn ulkonäköä ja makua – sekä lisättyä tuottavuutta. Kun oliivit on murskattu, massaa aletaan sekoittaa. Samalla siihen lisätään lämpöä, joka nopeuttaa öljyn ja veden erottumista toisistaan. Nykytekniikoita käytettäessä erottamista ei tehdä hedelmälihaa murskaamalla öljyn puristamiseksi ulos, vaan pyörittämällä massaa sentrifugissa.
Aidossa, vanhoihin perinteisiin tekniikoihin perustuvassa tavassa taas oliiviöljy erotetaan mekaanisesti kylmäpuristamalla. Näin saadaan puhdasta ekstra-neitsytoliiviöljyä. Kaikki alkaa oliivien murskaamisesta massaksi kivimyllyssä tai nykyään myös metallisessa hammasmurskaimessa tai vasaramyllyssä. Tämän jälkeen massaa sekoitetaan kylmässä lämpötilassa, ja lopuksi öljy puristetaan massasta ruuvipuristimella tai hydraulisella oliivipuristimella puristamalla massaa pyöreiden mattojen alla, jotka on pinottu lettupinoa muistuttavalla tavalla.
Nestemäisen kullan ratkaisevat tekijät
Lämpötilan pitäminen alle 30 celsiusasteessa on luonnollinen osa prosessia perinteisiä erotustekniikoita käytettäessä, mistä myös nimi kylmäpuristettu juontaa juurensa. Tämä myös pitää öljyn vapaiden rasvahappojen määrän alhaisena. Happopitoisuus on erittäin tärkeässä osassa oliiviöljyn laatua ja ravintosisältöä määritettäessä. Happopitoisuus ei kuitenkaan liity millään tavoin öljyn makuun – toisin kuin usein luullaan. Se kertoo ainoastaan oliiviöljyn hapettumisen tasosta ja tämän myötä oikeastaan myös sen elinkaaresta. Mitä alhaisempi happopitoisuus, sitä parempaa öljy on laadultaan ja ravintoarvoltaan. Jotta öljy saadaan nykyään merkitä ekstra-neitsyt-merkinnällä, sen happopitoisuuden tulee olla 0,8 % tai vähemmän, kun taas tavallisissa neitsytoliiviöljyissä happopitoisuus saa olla enintään 2 %.
Tärkeintä ovat polyfenolit – luonnon mikroravinteet
Happopitoisuudesta on tullut hankala seikka nykypäivän öljynerottamisessa, sillä modernit ruoanjalostusprosessit hyödyntävät lämpöä ja sentrifugointia sellaisten haitallisten aineiden poistamiseksi, jotka saattaisivat pilata tuotteen hajun, maun tai ulkonäön. Koska lämpö kuitenkin myös lisää oliiviöljyn happopitoisuutta, tämä menetelmä vaikuttaa epäsuotuisasti siihen, mikä tässä nestemäisessä kullassa on kaikkein parasta: nimittäin sen luonnollisten antioksidanttien, vitamiinien ja välttämättömien ravintoaineiden, kuten polyfenolien1, määrään. Olet ehkä saattanut kuulla runsaasti fenoleita sisältävästä oliiviöljystä? Tämä nimi kertoo, että kyseisessä öljyssä on runsaasti välttämättömiä polyfenoleita. Näitä ravinnon täydennysvalmisteita esiintyy luonnollisesti kaikissa kasveissa, ja niissä on erittäin runsaasti bioaktiivisia antioksidantteja, joita elimistömme aivan epätoivoisesti tarvitsevat. Kaiken sen hyvän lisäksi, mitä polyfenolit tekevät, ne myös auttavat antamaan oliiviöljylle sen ominaislaatuisen karvaan maun – ja lisäksi ne suojaavat öljyä hapettumista vastaan, mikä pidentää öljyn säilyvyysaikaa. Toisin sanoen: polyfenolit ovat todella oliiviöljyn ratkaiseva tekijä.
Nyt tarjolla on myös uuden sukupolven oliiviöljy
Joten otetaanpa pieni yhteenveto kaikesta edellä mainitusta. Olitpa sitten ruokaintoilija tai et ja olitpa valmistamassa salaattia tai paistamassa kananmunia, jos haluat maksimoida luonnollisten antioksidanttien, vitamiinien ja ravintoaineiden määrän, joita oliivit ovat kirjaimellisesti pullollaan, valitse aina puhdas ekstra-neitsytoliiviöljy. Muista myös tarkistaa öljyn happopitoisuus pullon tuoteselosteesta. Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä: anna metsänvihreän värin, ruohoisen ja pippurisen maun sekä hedelmäisen aromin sinetöidä makunystyröitä hivelevä hyväksyntäsi.
Haluatko lukea lisää uuden sukupolven ekstra-neitsytoliiviöljystä, joka tuo vanhat kylmäpuristustekniikat 2000-luvulle? R.E.V.O.O on läpimurto terveyden ja hyvinvoinnin alalla. Se nostaa oliiviöljyn terveyttä edistävät ominaisuudet täysin uudelle tasolle. R.E.V.O.O on skandinaavisen, testeihin pohjautuvaa ravitsemusta tarjoavan yhtiön Zinzinon uusin tuote. Se on mullistava ekstra-neitsytoliiviöljy, joka sisältää 30 kertaa enemmän bioaktiivisia antioksidantteja kuin tavalliset oliiviöljyt ja jonka happopitoisuus on alle 0,4 %.
Lue lisää R.E.V.O.O-öljystä ja tilaa rajoitetun erän pullosi täältä.
1. Olive oil polyphenols
Polyfenoly olivového oleja prispievajú k ochrane krvných lipidov pred oxidačným stresom. Náhrada nasýtených tukov nenasýtenými tukmi v strave prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Kyselina olejová je nenasýtený tuk. Toto tvrdenie platí iba pre olivový olej, ktorý obsahuje minimálne 5 mg hydroxytyrozolu a jeho derivátov (napr. oleuropeínový komplex a tyrozol) na 20 g olivového oleja. Aby bolo možné splniť požiadavky tvrdenia, musí byť spotrebiteľovi poskytnutá informácia o tom, že k dosiahnutiu priaznivého účinku dochádza pri dennom príjme 20 g olivového oleja.
Jaa tämä sivu
Tai kopioi linkki