Cart
Shopping cart

Inge Zimmermann

Zinzino Independent Partner

Tervetuloa! Olen itsenäinen konsulttisi opastamassa sinua terveysmatkallasi.

Terveys • keskiviikko 1. marraskuuta 2023 • 4 min

Diabeteksen diagnosointi ja ennaltaehkäisy

by Zinzino

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut tyypin 2 diabeteksen ja sen esiasteen esidiabeteksen pandemiaksi nykyajan yhteiskunnassa. Aikaisemmin tauti yhdistettiin ikääntymiseen, mutta nykyään diabetes vaivaa nuorempaa väestöä vääränlaisesta ravinnosta ja huonommista elintavoista johtuen. Diabeteksen ennaltaehkäisyllä saadaan lupaavimpia tuloksia näissä uusissa tapauksissa. Eräästä testistä on tullut ”kultastandardi” tässä kansanterveyskriisissä: HbA1c- eli hemoglobiini A1c -määritys diabetesdiagnoosin osana.

Mitä hemoglobiini A1c -taso tarkoittaa diabeteksessa?

Hemoglobiini-A1c on laajalti hyväksytty ja tarkka mittausmenetelmä verensokerin mittaamiseksi 2–3 kuukauden jaksolla. Testi pohjautuu veren punasolujen sisältämään valkuaisaineeseen eli proteiiniin hemoglobiiniin, ja mittaa sitä, kuinka paljon hemoglobiiniin kiinnittyy glukoosia tietyn ajan sisällä. Hemoglobiini-A1c on glykosyloituneen hemoglobiinin ja normaalin hemoglobiinin välinen suhde prosentteina. Diabeteksessa hemoglobiini A1c -tasot ovat yli 6,5 % (47 mmol/mol). Esimerkiksi amerikkalainen diabetesjärjestö American Diabetes Association on asettanut esidiabeteksen hemoglobiini-A1c-tasoksi 5,7–6,5 % (39–47 mmol/mol)1. Kliinikot ja potilaat ovat käyttäneet tätä vaihteluväliä varhaisena varoitusjärjestelmänä, jota voi hyödyntää esidiabetesta ja tyypin 2 diabetesta ennaltaehkäisevistä strategioista keskustelemiseen. Monet ovat huomanneet pystyvänsä paitsi pitämään verensokerinsa kurissa myös kääntämään esidiabeteksen etenemisen suunnan ennen sen muuttumista diabetekseksi. Kun ihmiset voivat olla tietoisia omista hemoglobiini-A1c-tasoistaan, he voivat ottaa ohjat käsiinsä oman terveytensä tulevaisuuden suhteen.

Tapoja ehkäistä diabetesta ennalta

Hyvä uutinen on, että jos hemoglobiini A1c -testitulokset viittaavat esidiabetekseen, on sen suunta täysin käännettävissä. Omaan rutiiniin voidaan helposti ottaa mukaan useita erilaisia diabetesta ehkäiseviä toimenpiteitä. Ruokavaliomuutokset, ravitsemus, aktiivisuus ja liikunta ovat todistettuja tapoja ehkäistä diabetesta ennalta. Tyypin 2 diabetes ilmenee häiriöinä elimistön tavoissa varastoida ja käyttää energiaa. Aineenvaihdunnan häiriöt ovat monimutkaisia. Diabeteksen taustalla olevia biokemiallisia mekanismeja ei vielä täysin tunneta, mutta tyypin 2 diabeteksen syyt ovat perustasoa ja hyvin tiedossa. Päivittäin nauttimamme ruoan erittäin suuri energiamäärä sekä paljon paikallaan aikaa viettävien kehojemme pieni energiankulutus yhdistettynä nauttimamme ravinnon ravitsemuselementtien epätasapainoon muodostavat yhdessä pahimman mahdollisen sekoituksen, joka on johtanut kansalliseen diabetespandemiaan. Näiden suurelta osin kulttuuristen tapojen purkaminen sekä miettiminen ja haltuun ottaminen uudelleen on avain diabeteksen ennaltaehkäisyyn.

Diabeteksen ehkäisy ruokavaliolla

Kaikkein korkeatasoisin tiede on osoittanut, että ruokavalintojen sekä diabeteksen alkamisen välillä on yhteys. Diabeteksen yhteydessä täytyy tietää, mitä elintarvikkeita tulee välttää – mutta lisäksi tulee ymmärtää, että diabetes on elimistön tapa reagoida kykenemättömyyteen kuluttaa kaikkea saatua energiaa. Olemme tottuneet suuriin nykyaikaisiin aterioihin sekä valtavaan määrään aina saatavilla oleviin naposteltaviin. Runsaasti kaloreita sisältävät sekä täynnä natriumia, rasvoja ja varsinkin sokereita olevat ruokavaliomme koostuvat yhdeltä istumalta nautituista suurista aterioista. Nämä käytänteet ovat jyrkästi vastakohdassa saalistamisen tuloksena tapahtuneen ruokailun ja luontaiselintarvikkeiden kanssa, joita nauttien ihmiskeho kehittyi. Laajamittainen maatalous sekä elintarvikkeiden teollinen jalostus usein hävittää välttämättömät ravintoaineet nauttimastamme ruoasta. Diabeteksessa vältettäviä elintarvikkeita ovat mm. jalostetut hiilihydraatit, joista saa kuitua vähän tai ei lainkaan. Kuidut lieventävät verensokeripiikkejä elimistössä, sillä ne hidastavat sokerien imeytymistä. Vältettäviä elintarvikkeita ovat valkoisesta jauhosta valmistettu pasta ja leipä – joista runsaskuituiset kuoriosat on poistettu – suuria määriä liuotettua sokeria sisältävät jalostetut mehut, sekä kaikki runsasfruktoosista maissisiirappia sisältävät tuotteet2. Keskeisiä seikkoja diabeteksen ennaltaehkäisyssä ruokavalion avulla ovat tieto, ravintoketjun alempaan osaan kuuluvien elintarvikkeiden nauttiminen sekä huomion kiinnittäminen ainesosamerkintöihin. Täysjyvätuotteiden, vihreiden lehtivihannesten ja rasvaisen kalan nauttiminen sekä terveellinen Välimeren alueen inspiroima ruokavalio on alku oikeaan suuntaan.


girl-stretching.png

Diabeteksen ehkäisy liikunnalla

Erinomainen tapa ehkäistä esidiabetesta ja diabetesta ennalta on harrastaa säännöllistä liikuntaa. Pitkäkestoinen liiallinen ravinnonsaanti yhdistettynä liikunnan puutteeseen luo pohjan hyperglykemialle – puhumattakaan siitä, että ne ovat vauhdilla kasvavien liikalihavuuslukujen pääsyy. Liikunta paitsi lisää insuliinintuotantoa myös opettaa elimistöä käyttämään energiavarantojaan tehokkaammin sekä madaltaa insuliiniresistenssiä. Onko pääsi joskus tuntunut sumuiselta ja olet tajunnut, että polkupyörä on varastossa pölyä keräämässä tai et muista, milloin viimeksi olisit sitonut juoksukenkien nauhat? Yksi diabetekseen viittaavien hemoglobiini A1c -tasojen merkki on ajatuksen hitaus. Mutta korkean verensokerin vaikutusten tuntuminen ei edellytä diagnostisen kynnysarvon saavuttamista. Liikunta on välttämätöntä aineenvaihdunnan terveydelle ja ajatusten terävyydelle. Saadun energian tulisi olla yhtä kuin kulutettu energia.

Esidiabeteksen suunnan kääntäminen

Esidiabeteksen kulkusuunta on täysin käännettävissä. Terveellinen ruokavalio sekä säännöllinen liikunnan harrastaminen voivat molemmat kääntää esidiabeteksen suunnan. Prosessi alkaa omien hemoglobiini A1c -arvojen tuntemisesta, omiin elintapoihin sekä insuliiniresistenssiä kasvattaviin tapoihin liittyvästä tietoisuudesta sekä sitoutumisesta haasteiden kohtaamiseen. Esidiabeteksen alkamisen viivyttäminen, ennaltaehkäisy tai sen suunnan kääntäminen kokonaan ovat mahdollisia kaikille. Yksinkertaisia ja toimivaksi todettuja tarvittavia elintapojen muutoksia ovat esimerkiksi 30 minuutin kävely viitenä päivänä viikossa sekä runsaasti terveellisiä rasvoja, proteiinia ja kuituja sekä vähän puhdistettua sokeria ja jalostettuja hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion nauttiminen.

Zinzinon HbA1c-testi

Diabeteksen ennaltaehkäisy alkaa tiedosta. Zinzinon HbA1c-testi eroaa muista siinä, että siinä yhdistetään kattava elintapoja koskeva kysely verikokeesta saatuihin tietoihin. Laboratoriotietoja tulkitaan yhdessä elintapojen arvioinnin kanssa, ja näin saadaan laadittua yksilöllinen opas ruokavalioon, ravintolisiin sekä liikuntaan ja muuhun fyysiseen aktiviteettiin. Lopputulos on yhtenäinen joukko omiin yksilöllisiin tarpeisiisi pohjautuvia suosituksia. Kuivaveritesti on yksinkertainen ja helppo tehdä, ja sen voi kätevästi postittaa. Testin suunnittelija ja käsittelijä on huipputason laboratoriopalveluiden tarjoaja Vitas Analytical Services A/S, ja testi käsitellään Zinzinon ohjeiden mukaisesti. Kaiken sisällään pitävällä Zinzinon HbA1c-testillä verensokerin kurissapidosta saadaan keskeistä tietoa, jolla voit ottaa haltuusi oman terveytesi tulevaisuuden.

Sinulle räätälöity kolmen askeleen lisäravinnesuunnitelma

Testaa, mikä on pitkäaikainen verensokeritasosi nykyisillä elintavoillasi, ja ryhdy heti tarvittaviin toimiin kestävän terveyden ja hyvinvoinnin saavuttamiseksi.

Terveysprotokollamme ja sen kohdennetut lisäravinteet toimivat yhdessä palauttaakseen elimistön omega-6:3-tasapainon, ruoansulatuselimistön terveyden sekä immuunijärjestelmän toiminnan.

Vaihe 1: Tasapainota: BalanceOil+ tukee sydämen ja aivojen normaalia toimintaa. 
Vaihe 2: Palauta: ZinoBiotic+ edistää normaalia suoliston toimintaa.
Vaihe 3: Tue: Xtend lisää energiaa sekä vahvistaa luiden ja nivelten toimintaa.

Tämä on Terveysprotokollamme.

1. Understanding A1C:

Understanding A1C: A1C does it all.” American Diabetes Association, https://www.diabetes.org/diabetes/a1c, Accessed 1 August 2022.

2. Diabetes prevention

“Diabetes prevention: 5 tips for taking control.” Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/in-depth/diabetes-prevention/art-20047639 Accessed 1 August 2022