Miksi ryhtyä vegaaniksi? Tässä joitakin hyviä ja huonoja puolia
Muutaman viime vuoden aikana veganismi on kasvattanut suosiotaan. Lihalle on olemassa enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan ennen, eikä vegaanisen ruokavalion noudattaminen olekaan koskaan ollut yhtä helppoa. Vegaaniksi ryhtymiselle on useita eri syitä.
Vegaaneja ei voi kaikkia lokeroida samaan ryhmään, koska on useita seikkoja, jotka vaikuttavat päätökseen ryhtyä vegaaniksi. The Vegan Societyn mukaan vegaaninen elämäntapa ei liity ainoastaan kysymykseen eläinten oikeuksista, vaan vegaanisen ruokavalion etuihin kuuluu myös terveyteen, ympäristöön ja ruoan toimitusketjuun liittyviä seikkoja.
Miksi veganismi?
The Vegan Society kuvaa vegaanista elämäntapaa ”sellaiseksi tavaksi elää, joka pyrkii mahdollisimman paljon ja mahdollisimman käytännöllisellä tavalla poistamaan kaikkia eläinten hyväksikäytön muotoja ja kaikkea eläimiin kohdistuvaa julmuutta ruoan ja vaatteiden saamiseksi tai muiden tarkoitusten täyttämiseksi”.
Miksi ryhtyä vegaaniksi? Veganismi on päämäärätietoinen elämäntapa, johon liittyy tiiviisti ajatus siitä, ettei meidän tule vahingoittaa muita. Luonnollisen ja kasvipohjaisen ruoan nauttiminen on vegaanina olon keskeinen kohta. Jotta voidaan paremmin ymmärtää vegaanisen elämäntavan etuja, kannattaa tutkia tarkemmin ruoan lähteiden ja ympäristön välistä suhdetta.
Ympäristömme ja etiikka
The Vegan Societyn mukaan lihantuotannon vaatimukset kuormittavat ympäristöä. Ympäristöä verottavat järjestön mukaan sekä eläinten ruokkimiseen vaadittavan sadon tuotanto että eri kuljetusjärjestelmät, joita tarvitaan lihatuotteiden saamiseksi koteihin. Järjestö painottaa, että kasvituotteiden viljelyyn vaadittavien kasvien ja vesimäärien ympäristövaikutus on huomattavasti pienempi. Lisäksi keskustelussa vegaaniksi ryhtymisestä nostetaan esiin myös se, kuinka kasvipohjaiset ruokavaliot vaativat vähemmän tuotantokäytössä olevaa maata.
Näistä syistä The Vegan Society esittää, että veganismi on yksi helpoimmista tavoista pienentää omaa ekologista jalanjälkeä.
Terveytemme
Tasapainoisen kasvipohjaisen ruokavalion noudattaminen voi olla hyödyllistä myös elimistölle. Tärkeintä on vain varmistaa kaikkien välttämättömien ravintoaineiden saanti. Jotta kaikki ravintoaineet saadaan kasviperäisistä lähteistä, ruokavalioon täytyy kuulua täysjyvätuotteita, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä, joissa kaikissa on runsaasti kuituja, sekä kaikki välttämättömät vitamiinit ja mineraalit.
On kuitenkin tärkeää tietää, että vegaaniseen ruokavalioon siirryttäessä on vaikeaa saada kaikki nämä ravintoaineet pelkästä ruokavaliosta. Sitä varten täytyisi nimittäin nauttia lähes 4 000 ravintoainepitoista kaloria päivässä. Runsaasti sokereita ja tyydyttynyttä rasvaa sisältävä vegaaninen ruokavalio voikin olla aivan yhtä epäterveellinen kuin mikä tahansa muukin ruokavalio.
Kun mietit vegaaniseen elämäntapaan siirtymistä, sinun tulee siis myös tutustua näiden ravintoaineiden vaihtoehtoisiin lähteisiin.
Mikä avuksi tasapainoisen vegaanisen ruokavalion saamiseksi
Kun aletaan noudattaa ruokavaliota, josta on poistettu kaikki eläinperäiset tuotteet, tarvitaan tietenkin tarkkuutta sen selvittämisessä, mitä ruoka sisältää, mutta myös sen tiedostamisessa, kuinka ruoka on tuotettu ja testattu. Nykyajan ruoka ei ole ravintoarvoltaan yhtä hyvää kuin sata vuotta sitten nautittu ruoka.
Tämä johtuu geenimuuntelusta, torjunta-aineista ja ruoan säilymiseen liittyvistä seikoista – siis lautasillemme päätyvien ainesosien taustalla vaikuttavista prosesseista. Modernit elämäntavat tekevät meistä alttiimpia puutoksille. Esimerkiksi D-vitamiinin puutokselle altistaa yksinkertaisesti se, ettemme enää kävele töihin yhtä pitkiä matkoja kuin menneinä aikoina.
Kun siis tutustut vegaaniseen elämäntapaan, selvitä samalla myös, kuinka suuren päivittäisen annoksen proteiineja, omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja kalsiumia tarvitset. Nämä ravintoaineet täytyy korvata kasvipohjaisilla lähteillä. Ravintolisät ovatkin vegaaninen paras ystävä.
Optimoi ruokavaliosi BalanceOil+ Vegan -ravintolisällä
Zinzinon uusi luonnollinen polyfenolipitoinen omega-rasvahappojen tasapainoa edistävä ravintolisä BalanceOil+ Vegan on kehitetty erityisesti vegaaneille, kasvissyöjille ja henkilöille, jotka suosivat sellaista runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävää öljyä, joka ei sisällä kalaöljyä.
Se on synergistinen sekoitus meren mikrolevästä valmistettua öljyä, joka tukee omega-3- ja D-vitamiinitasoja. BalanceOil+ Vegan sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja EPA:ta, DHA:ta ja DPA:ta, runsaasti soluja suojaavia polyfenoleita sisältävää alkusadon oliiveista valmistettua ekstraneitsytoliiviöljyä((Oliiviöljyn polyfenolit edistävät veren rasva-aineiden suojaamista hapettumisstressiltä. Väite voidaan esittää vain oliiviöljystä, joka sisältää vähintään 5 mg hydroksityrosolia ja sen johdannaisia (esim. kompleksinen oleuropeiini ja tyrosoli) 20 g:aa oliiviöljyä kohti. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 20 g oliiviöljyä.))) sekä vegaanisertifioitua D3-vitamiinia.
BalanceOil+ Vegan on uuden sukupolven ravitsemusta, joka edistää sydämen((EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa. Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on EPA:n ja DHA:n lähde vähintään asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteessä olevassa luettelossa mainitun väitteen OMEGA-3-RASVAHAPPOJEN LÄHDE mukaisesti. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA:a ja DHA:ta.)), aivojen((DHA edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina. Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää vähintään 40 mg DHA:ta / 100 g ja 100 kcal. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA:ta. Äidin dokosaheksaeenihapon (DHA) saanti tukee sikiön ja rintaruokinnassa olevien imeväisten aivojen normaalia kehitystä. Raskaana oleville ja imettäville naisille on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 200 mg DHA:ta aikuisille suositellun omega-3-rasvahappojen päiväsaannin lisäksi, so. 250 mg DHA:ta ja EPA:ta. Väitettä voidaan käyttää ainoastaan elintarvikkeista, joista DHA:ta saadaan vähintään 200 mg päivässä.)) ja immuunijärjestelmän((D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on D-vitamiinin lähde vähintään asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteessä olevassa luettelossa mainitun väitteen D-VITAMIININ LÄHDE mukaisesti.)) normaalia toimintaa sekä vaikuttaa muita EFSA:n hyväksymiä terveyshyötyjä. Se on ainoa markkinoilla oleva vegetaarinen EPA:ta ja DHA:ta sisältävä tuote, joka tarjoaa kasviperäisen vaihtoehdon (leväöljy) perinteisille kalanmaksaöljyille.
Kasvissyöjien ja vegaanien on tärkeää varmistaa terveellinen ja tasapainoinen omega-6:3-suhde – etenkin koska lihankorvikkeisiin liittyy mahdollinen prosessoitujen ruokien määrän lisääntyminen ruokavaliossa.
Tee Zinzino BalanceTest -testi ja optimoi rasvahappoprofiilisi käyttämällä BalanceOil+ Vegan -ravintolisää. Se on puhdas, GMO-vapaa ja myrkytön tuote, joka ei sisällä allergeeneja. Ja mikä tärkeintä, se on The Vegan Societyn rekisteröimä.
Joten miksi veganismi? Kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta on ehdottoman tärkeää ymmärtää, mitä vaikutuksia ruokavaliomuutoksilla on elimistölle. Jos koet, että vegaaninen elämäntapa on sinua varten, varmista, että noudatat terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Tämän teet Zinzinon vegaanisten ravintolisien avulla.
Aloita selvittämällä omega-6:3-suhteesi Zinzino BalanceTest -testin avulla ja ala käyttää Zinzinon BalanceOil+ Vegan -ravintolisää.
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto ei ole arvioinut näitä väittämiä. Tämä tuote ei ole tarkoitettu sairauksien diagnosointiin, hoitoon, parantamiseen tai ehkäisemiseen.
1. Olive oil polyphenols
I polifenoli dell’olio di oliva contribuiscono alla protezione dei lipidi ematici dallo stress ossidativo. La sostituzione nella dieta dei grassi saturi con grassi insaturi contribuisce al mantenimento di livelli normali di colesterolo nel sangue. L’acido oleico è un grasso insaturo. Questa indicazione può essere impiegata solo per l’olio d’oliva che contiene almeno 5 mg di idrossitirosolo e suoi derivati (ad esempio, complesso oleuropeina e tirosolo) per 20 g di olio d’oliva. L’indicazione va accompagnata dall’informazione al consumatore che l’effetto benefico si ottiene con l’assunzione giornaliera di 20 g di olio d’oliva.
2. DHA and EPA contribute to the maintenance of normal blood pressure
Il DHA e l’EPA contribuiscono al mantenimento di una normale pressione sanguigna. Questa indicazione può essere impiegata solo per un alimento che fornisce un apporto giornaliero di 3 g di EPA e di DHA. L’indicazione va accompagnata dall’informazione al consumatore che l’effetto benefico si ottiene con l’assunzione giornaliera di 3 g di EPA e di DHA. Il consumatore va inoltre informato di non superare il livello di assunzione giornaliera supplementare di 5 g di combinazioni di EPA e di DHA allorché l’indicazione è utilizzata per integratori alimentari e/o alimenti arricchiti.
3. DHA contributes to the maintenance of normal vision
Il DHA contribuisce al mantenimento della capacità visiva normale. Questa indicazione può essere impiegata solo per un alimento che contiene almeno 40 mg di DHA per 100 g e per 100 kcal. L’indicazione va accompagnata dall’informazione al consumatore che l’effetto benefico si ottiene con l’assunzione giornaliera di 250 mg di DHA. L’assunzione di acido docosaesaenoico (DHA) contribuisce al normale sviluppo delle capacità visive dei lattanti fino a 12 mesi. Il consumatore va informato del fatto che l’effetto benefico si ottiene con l’assunzione quotidiana di 100 mg di DHA. Se l’indicazione è usata per alimenti di proseguimento, l’alimento deve contenere almeno lo 0,3 % degli acidi grassi totali sotto forma di DHA.
4. Vitamin D contributes to immune system
La vitamina D contribuisce alla normale funzione del sistema immunitario. Questa indicazione può essere impiegata solo per un alimento che è almeno una fonte di vitamina D come specificato nell’indicazione FONTE DI vitamina D di cui all’allegato del regolamento (CE) n. 1924/2006.
Jaa tämä sivu
Tai kopioi linkki