Temel Besin Öğeleri ve Gıda Takviyesi: Tüm Besinlerinizi Yiyeceklerden Alabilir Misiniz?
Modern diyetimiz eskisi gibi değil ve vücudun iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu çok miktarda besini tek başına yemekle yakalamak her zaman kolay değil. Özellikle, protein, karbonhidrat ve vitamin bulunan besinler gibi makro ve mikro besinler, vücuttaki fonksiyonel beslenme için hayati önem taşıyor. Bu temel besin öğeleri, vücudun gerekli tüm besinleri alabilmesi için stratejik seçimler gerektirir. Ancak, o zaman bile besin emilimi garanti edilmez. Dünyadaki her zevkin bir düğmeye basarak elde edilebildiği günümüzde, yiyecekler kaliteden çok kolaylık ile derecelendiriliyor. Günümüzde yiyeceklerde gerekli tüm besinleri elde etmek için önemli vitamin ve mineralleri anlamanız, kaliteli malzemelerle ev yapımı yemeklere öncelik vermeniz gerekir. Bu nedenle, gıda takviyeleri, vücudun gereksinim duyduğu besinleri tamamlamak için oldukça önemli bir rol oynuyor.
Temel besinler nelerdir?
Dengeli beslenme, dengeli bir yaşamdır. Meyvelerin, sebzelerin, kepekli tahılların ve sağlıklı protein bulunan besinlerin tüketilmesi, fonksiyonel beslenmenin bir parçasıdır. Karbonhidrat ve vitamin bulunan besinlerle birlikte, çeşitli besin türlerini hedeflemeniz gerekir. Bunlar, vitamin A, C, D, E, K; B vitaminleri: B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B5 (Pantotenik asit), B6, B7 (Biyotin), B12 ve Folat; Kalsiyum, Fosfor, Potasyum, Magnezyum, Demir, Çinko, İyot, Bakır, Manganez ve Selenyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir.
Fonksiyonel gıdalar, geleneksel besinlerin yanı sıra gıda takviyeleri, genel sağlığınızı, enerjinizi ve yenilenmenizi desteklemek için hayati önem taşırlar. Bunlar, genellikle omega-6 ve omega-3 gibi esansiyel yağ asitlerini içerir. Vücudumuz bu yağ asitlerini kendi başına üretemez, bu yüzden diyet yoluyla alınması gerekir. Bunlar, vücudumuzu, beynimizi ve kalbimizi sağlıklı ve çalışır durumda tutan, hücrelerimizde hayati enerji kaynakları ve yağ yapı taşlarıdır.
Yiyecek seçimlerinizde hedeflemeniz gereken besinler, üç bacağı (protein, karbonhidratlar ve yağlar) artı temel vitamin ve mineralleri içerir:
- Vitamin A, C, D, E, K
- B Vitaminleri: B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B5 (Pantotenik asit), B6, B7 (Biyotin), B12 ve Folat
- Kalsiyum
- Fosfor
- Potasyum
- Magnezyum
- Demir
- Çinko
- iyot
- Bakır
- Manganez
- Selenyum.
Besinler neden önemlidir?
Toplu olarak, gıdalarımızdaki besinler vücudun ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Genel sağlığınızı, enerjinizi ve yenilenmenizi desteklemek için hayati önem taşırlar. Vücudun dengesi bozulursa bir dizi sorun ortaya çıkabilir, bu nedenle özel besin ihtiyaçlarınıza uyum sağlamak anahtardır.
Temel (gerekli) besinler uygun şekilde adlandırılmıştır çünkü vücut kendi vitamin ve minerallerini üretemez. Diyet yoluyla alınması gerekir. Yağ asitleri bir örnektir. Vücudumuzu, beynimizi1 ve kalbimizi2 sağlıklı ve çalışır durumda tutan, hücrelerimizde hayati enerji kaynakları ve yağ yapı taşlarıdır. Tüm farklı yağ asidi türlerinden sadece ikisinin insan sağlığı için gerekli olduğu beyan edilmiştir: Omega-6 ve Omega-3. Bu yağ asitlerini kendi başımıza oluşturamayız, bu yüzden diyetimizin çok önemli bir parçasıdırlar.
Yağ asitleri vücudumuzu besler ve inşa eder
Yiyeceklerimizi sindirdiğimizde, yağ asitleri kanda ve hücre zarlarımızda emilir. Omega-3 ve Omega-6, hücrelerimizi sıvı ve esnek tutarak vücudumuzdaki birçok biyolojik işlevi yerine getirir. Omega-6 çoğunlukla et, kümes hayvanları, yumurta ve çoğu bitkisel yağda bulunur. Omega-3 aynı zamanda doğal bir antioksidandır ve en kolay yağlı balıklarda, yeşil yapraklı sebzelerde ve bitkisel yağlarda bulunur.
Modern diyetimiz çok fazla Omega-6 içerir ve yeterli Omega-3 içermez. Yediğimiz gıdadaki bu iki temel yağ asidini yeniden dengelemenin bir yolunu bulmak, sağlığımızı kontrol altında tutmanın anahtarıdır. Diyetinizi Omega gıda takviyeleri ile tamamlamak, bu esansiyel yağ asitleri arasında yeterli oranı yakalamanıza ve daha sağlıklı, daha dengeli bir yaşama doğru ilerlemenize yardımcı olabilir.
Besin türleri (mikro ve makro)
Besin türleri arasında mikro ve makro besinler yer alır. Makrobesinler, diyetinizin temel direkleridir - protein, karbonhidratlar ve yağlar.
Bu makro besinler yemeklerinizin çoğunu oluşturmaktadır. Mikrobesinler, tüm vitamin ve minerallerdir. Her iki besin grubu da önemlidir ve ihmal edilemez.
Besinlerin seçimi ve beslenme düzeni, sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Örneğin, protein ve karbonhidrat bulunan besinler, enerji verirken, vitamin bulunan besinler, vücut fonksiyonlarını destekler. Bu yüzden, dengeli ve fonksiyonel bir diyet, çeşitli gıda türlerini içermelidir.
Aynı zamanda, diyetinizin takviye gıdalar ile tamamlanması gerekebilir. Bu gıda takviyeleri, belirli besinleri, özellikle modern diyetlerde sıkça eksik olanları, eklemeye yardımcı olabilir. Bilimsel olarak kanıtlanmış, teste dayalı beslenme ve kişiye özel gıda takviyeleri işte bu noktada çok önemli hale geliyor.
Yiyeceklerde bulduğunuz temel besinler
Kişiselleştirilmiş diyet ihtiyaçlarınızı anlamak, yiyecek seçimlerini yönetmenize yardımcı olacaktır. Her vücut farklı olduğu için kişiselleştirilmiş beslenme burada devreye giriyor. Vücudunuzun mevcut durumunu ve hangi takviyelere ihtiyacınız olabileceğini öğrenmek için BalanceTest gibi bilimsel ve gizli, evde kurumuş kan lekesi testi yapın.
Makrobesinleriniz için en iyi protein kaynakları et, süt ürünleri, baklagiller, kabuklu yemişler, deniz ürünleri ve yumurtadır. Karbonhidratlar için makarna, pirinç, tahıllar, ekmekler, patates, süt ve meyveleri tercih edin. Yağlar, sıvı yağlar, tereyağı, avokado, fındık, tohumlar, zeytin, et ve deniz ürünlerinden elde edilir.
Harika vitamin kaynakları arasında meyve ve sebzeler, tahıllar, tam yağlı süt ürünleri, yumurta sarısı ve deniz ürünleri bulunur. Spesifik temel besin seviyelerinizi anlamak için kan testi yaptırmak, hangi yiyeceklerin daha fazla (veya daha az) yeneceğini belirlemenize yardımcı olabilir.
En yaygın besin eksiklikleri
Günümüzün hızlı tempolu toplumunda, besin eksiklikleri fark edilmeyebilir. Ama vücudunuzun bir şeyler ters gittiğinde size fısıldama gibi bir yolu vardır. Onunla bir ilişki kurun ve size ne 'söylemeye' çalıştığını öğrenin. Bir besin eksikliği, özellikle sağlığımızın kontrolünü üstlendiğimiz bu çağda düzeltilebilir. Batı diyeti mikro besin eksikliğine elverişlidir. Yiyeceklerimizde eksik olan en yaygın besinler şunları içerir: Demir, İyot, D vitamini, B12 vitamini, Kalsiyum, A vitamini, C vitamini, Magnezyum, Folik asit ve Esansiyel yağ asitleri.
Dengeli beslenme için adımlar
Bilimsel olarak kanıtlanmış, teste dayalı beslenme ve kişiye özel gıda takviyeleri işte bu noktada çok önemli hale geliyor. Bilim ve doğanın eşzamanlılığı, vücudunuzu içeriden dengelemeye yardımcı olur.
Zinzino'nun tamamen doğal Polifenol Omega gıda takviyeleri gibi ürünlere bir göz atın. Küresel sağlık ve zindelik markası, yeni nesil beslenmeyi yönlendiriyor ve vücudunuzda optimum emilimi sağlamak için sızma zeytinyağı ekleyerek balık yağı konseptini yeniden tanımladı. İmza niteliğindeki BalanceOils+ serisi, Omega-3'lerin yağ asidi dengesini güvenli bir şekilde yeniden sağlamak, vücudunuzu oksidatif stresten korumak ve normal kalp ve beyin fonksiyonunu desteklemek için işlerini yapmalarına yardımcı olan antioksidan kapasiteli güçlü polifenoller içerir.
Zinzino'nun gelişmiş çoklu bağışıklık gıda takviyesi Xtend+, modern diyetinizi dengeleyecek 22 vitamin, mineral ve bitkisel besinlerin (bitki bazlı antioksidanlar) eşsiz bir birleşimidir. Tüm gerekli besinler tek bir kapsülde. Vücudunuzu, vücut fonksiyonlarını destekleyen ve normal bir bağışıklık sistemine katkıda bulunan besinlerle güçlendirmenin çok etkili, doğal bir yolu3.
Daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak kişiseldir. Sağlıklı yaşamanın varsayımlarını ortadan kaldırdığınızdan ve vücudunuza güç verdiğinizden emin olun.
* Bu ifadeler Gıda ve İlaç İdaresi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu ürün herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için tasarlanmamıştır.
1. DHA normal beyin fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur
DHA normal beyin fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur. İfade sadece 100 g ve 100 kcal başına en az 40 mg DHA içeren gıdalar için kullanılabilir. Bu iddianın yerine getirilmesi için tüketiciye, faydalı etkinin günde 250 mg DHA alımı ile sağlandığı bilgisi verilir. Annenin dokosaheksaenoik asit (DHA) alımı, fetüsün ve emzirilen bebeklerin normal beyin gelişimine katkıda bulunur. Hamile ve emziren kadınlara, yetişkinler için önerilen günlük Omega-3 yağ asitleri alımına, yani 250 mg DHA ve EPA'ya ek olarak günde 200 mg DHA alımı ile yararlı etkinin sağlandığı bilgisi verilmelidir. Beyan sadece günlük en az 200 mg DHA alımı sağlayan gıdalar için kullanılabilir.
2. DHA ve EPA kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur
DHA ve EPA, kalbin normal işlevine katkıda bulunur. Beyan sadece, 1924/2006 Sayılı Tüzüğün (EC) Ekinde listelendiği gibi, Omega-3 YAĞ ASİTLERİNİN KAYNAĞI isteminde atıfta bulunulan en azından bir EPA ve DHA kaynağı olan gıdalar için kullanılabilir. Bu iddianın geçerli olabilmesi için tüketiciye, faydalı etkinin günde 250 mg EPA ve DHA alımı ile sağlandığı bilgisi verilir.
3. D vitamini bağışıklık sistemine katkıda bulunur
D vitamini, bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur. İfade yalnızca, 1924/2006 Sayılı Tüzüğün (EC) Ekinde listelendiği gibi D vitamininin KAYNAĞI isteminde atıfta bulunulan en azından bir D vitamini kaynağı olan gıdalar için kullanılabilir.
Bu sayfayı paylaş
Veya bağlantıyı kopyala